tirsdag den 26. marts 2013

2007 Le Strette, Barolo


De ambitiøse Daniele-brødre driver det lille hus Le Strette som råder over mindre end 2 hektar i Novellokommunen. Husets Baroli kommer fra to enkeltmarker Bergeisa og Bergera Pezzole, men de aftapper dem kun enkeltvis i årgange hvor de to markers karakter hver især trædder tydeligt frem. Den varme 2007 gav gode resultater, men ikke tilstrækkelig forskel og derfor valgte brødrene kun at aftappe en blanding af de to. Tre ugers maceration og 30 måneder på fade af forskellige størrelser. 3500 flasker.

Ung, rød farve. Virkelig intens barolonæse med fuld drøn på - et vidunderligt snif med mange lag: Sødmen er klart i front med karamel, amaretto, bagte rabarber og syltede kirsebær. Bagved ligger læder, nødder, mint, kalvefond og den så nebbiolo-typiske ferskenstenagtige tone. Med luft er den mere tilbageholden og kølig med rust, urtethe og slankere frugt.
I smagen åbner sødmen også med blød frugt, men hurtigt vokser den cement-agtige tanninstruktur frem indefra og understøtter midtpalleteten sammen med en delikat sødlakrids. I finishen melder den saftige nebbiolo-syre sig og holder godt fast ud i eftersmagen. Afslutningen har resolutte, frugtige tanniner, anis, jern og frugt af hindbær, jordbær og søde kirsebær. God længde og en så intens og karakterfuld aroma, at man husker den i næse og mund hele aftenen.

Sødmen er markant og det er tydeligvis en Barolo fra en varm årgang, men det bliver ikke for meget og overordnet er der ingen slinger i valsen - det her er balanceret og fremfor alt er alkoholen helt under kontrol. En kødfuld og åben Barolo, som man ikke behøver at vente på. D-Vin importerer, de to enkeltmarker i 2008-årgangen koster 200 og 240 ved 6 flasker.
92

mandag den 25. marts 2013

2011 Istituto Agrario San Michele all'Adige, Trentino Sauvignon



Sauvignon fra den navnkundige landbrugsskole i Trentino, som er så leveringsdygtig i druetypiske hvidvine med et umiskendeligt italiensk touch af fylde og kraft.

Helt lys i farven og tilbageholdende i duften som langsomt giver noget fra sig med frugt af pære, forårsblomster og en lille 'tør' tone af hø/halm. En delikat lille næse. I smagen er den sødlige pærefrugt også dominerende men der er godt med rank struktur i form af høj granny smith-agtig syre og aromatiske bittertoner a la æble- og appelsinskal. Der er god fylde og krop med velpolstret frugt og markante sødligt-viskose toner af anis i finishen. Forløbet er glimrende og når vidt omkring - fra en let, prikkende indledning til en mere seriøs og udtryksfuld afslutning.

En herlig og meget vellavet hvidvin som både er frisk og fyldig og vækker behag bordet rundt. Den virker ikke helt så karakterfuld som fx. nosiolaen eller rieslingen fra samme hus, men lidt mindre kan også gøre det. Carlo Merolli importerer og har lige nu et meget attraktivt udsalg på det hvide IASMA-sortiment.
87

lørdag den 23. marts 2013

2011 Cantine Gemma, Dolcetto d'Alba 'Madonna della Neve'



Cantine Gemmas dolcetto kommer fra marken Madonna della Neve i Roddino (Serralunga). Kort maceration og kort lagring på stål.
Her er der ikke så meget at snakke - endsige skrive - om. Hvad vi har i glasset er en herlig lille madvin, som er perfekt i de situationer hvor man har lyst til store, læskende mængder og hvor analyseapparatet holder fri. En ung, saftig og frisk vin - ultra-dolcettosk med den karakteristiske blanding af umiddelbar saftighed og en faktisk ganske dyb og karakterfuld frugtprofil. Her er mørk bærsorbet, krydderi (rosmarin, peber m. fl.) og lakrids og en glimrende balance mellem høj syre og blød frugt. 
Sidder lige i skabet til svinemørbrad rullet i gremolata og pakket i parmaskinke, og - som Carlo Merolli beskriver i sit seneste nyhedsbrev - en vintype som faktisk ville være ideel til påskelammet fremfor de tungere og mere seriøse vine, man er tilbøjelig til at vælge når det skal være godt. Prisen er også rigtig, 2 for 115,- i Føtex Food.
85

fredag den 15. marts 2013

2010 Dr. Heger, Spätburgunder Merdinger Bühl Baden


En af basis-spätburgunderne fra Dr. Heger i Baden. Ikke kostbar, men heller ikke helt basal, skulle det vise sig. Merdinger Bühl ligger på den vestlige side af Tuniberg, som består af kalksten og hører til de varmeste Lagen i Tyskland.

Transparent rubinrød farve med et violet skær. Herlig næse med spids rød pinot-frugt af hindbær og rabarber sammen med skal af citrusfrugter, lakrids, røg og stenmineraler. Drue og land kan næsten ikke være tydelige end det her.
Smagen er vidunderligt syrlig, helt spids og næsten hysterisk - men med luft også med indtagende sødme. Hamrende mineralsk med citrusskal og stenmineraler i front og røg i finishen. I midten bløder sødmen op. Slank krop og medium længde.

En ligetil, men karakterfuld og meget druetypisk pinot som selvsagt er forrygende sammen med mad - med den høje syre og læskende frugt. Men især på andendagen er der også et lag mere at komme efter. En klar overachiever af en basis-pinot.
87

onsdag den 13. marts 2013

2008 Franz Haas, Alto Adige Pinot Nero



Franz Haas både køber og dyrker druer fra i alt 50 hektar, hvoraf lidt over halvdelen tilhører familien Haas selv. Druerne til pinot nero'en her kommer bl. a. fra Mazzon, hvor Haas har parceller på den øverste del, ved siden af Gottardi. Udbyttet er 35-40 hl/ha, gæres spontant i åbne kar og lagrer et år på barriques.

Helt lys gennemsigtig tomatrød. I duften er der vidunderlig pinot-karakter med frugt af hindbær, tranebær og skovjordbær sammen med sødlakrids, karse, spearmint og gummi - et komplekst aromaspil med et fint højfrekvent mineralsk spor og afstemt fad. Med luft drejer duften i en sødere retning med jordbær, vanilie og skocreme.
Smagen er virkelig salt med sød saltlakrids (Saltbomber) og frugt af især tranebær. En fornemmelse af icebergsalat og sød mint indføjer sig i mineraliteten og i finishen smørtoner fra fadet. Med luft bliver frugten mere slikken og jordbær/vanilie-agtig, som dog holdes godt i ave af den levende syre. Især den røde frugt holder langt ud i eftersmagen.

En poleret og læskende pinot, som det er en sand fornøjelse at dufte til og drikke. Masser af kompleksitet og dybde og samtidig en saftig drikbarhed. Rund, uhyre velbalanceret og med delikat pinot-karakter. 230 kr. hos Laudrup.
90

tirsdag den 12. marts 2013

2 x 2008 Riserva-Sangiovese



Vi tager et par temperaturer mere på 2008-årgangen i Toscana:

2008 Marchese Antinori, Chianti Classico Riserva
Top-Chianti Classico fra det store kvalitetshus Antinori, som næppe behøver nærmere introduktion. Fra Chianti Classico-zonen laver Antinori også de legendariske supertoscanere Tignanello og Solaia. Riservaen her er på 90% sangiovese og 10% cabernet, som macererer i 16 dage og lagrer et år på barriques.
Kirsebær, kanel og tobak i næsen, som er klassisk-moderne med tydeligt fadpræg og samtidig rank sangiovese-karakter. Frisk i smagen med god syrestruktur, rund kirsebærfrugt og delikat fadpræg i finishen med blødt læder og sødlig krydring. Feminine og ranke tanniner, lidt brat i afslutningen. Mere klassisk og rank end ventet, herligt! (89)

2008 Fattoria Le Pupille, Morellino di Scansano Riserva Poggio Valente [revisit]
Vi parrer Marchesen med en vin fra Maremma lidt længere ude mod den toscanske vestkyst i ca samme stil - ihvertfald er årgang, niveau og druer sammenlignelige.
Næsen virker lidt varmere end Antinori. Her er frugten en smule mere over mod solbær og fadet er mere fudge-præget. Men der er også en dybere kerne med æteriske toner af sødlig lim. Smagen er dyb og intens med mørk frugt, delikat sødlig krydring og elegante tanniner. Ikke helt så aromatisk som sidst, men en vin med intensitet og wow-faktor, samtidig med at den er fast og karakterfuld. (91)

Stilen i begge vine er måske ikke den, der på papiret tiltaler mig mest. Men er det godt, er det godt, og det er begge vine, som virkelig lykkes med at kombinere toscana- og sangiovesekarakter med et understøttende fadpræg.

lørdag den 9. marts 2013

Gut Oggau



Ved Stranden 10 havde i Torsdags besøg af østrigske Gut Oggau fra Neusiedlersee i Burgenland. Stephanie Tscheppe-Eselböck præsenterede meget levende og engageret hele 'familien' - dvs. Oggaus produktserie, som er bygget op som en fiktiv familie i tre generationer: En ung generation, en forældregeneration og Die Großeltern.
Hos Gut Oggau er det ikke så meget druesorten, som det er alder og terroir, der betyder noget. Derfor er det karakteren i de forskellige vine, som skal på etiketten og ikke druer, årgange og appellationer. En sympatisk og interessant strategi, som understøttes af måske den sejeste etiketgrafik i vinverdenen.
Gut Oggau dyrker biodynamisk (certificeret) i marken og arbejder ultratraditionelt i kælderen: Ingen tilsætninger af nogen art, fodpresning, spontangæring i åbne kar, ingen filtrering, etc. Kun hygiejnen er anderledes end for et halvt århundrede siden.


Gut Oggaus vine er lidt af en åbenbaring. Der er en nerve, saft og aromatik i de her vine som man sjældent møder. Jeg kan ikke anbefale nok at tage ind forbi Ved Stranden 10 eller importøren Osterreich og tjekke den skønne familie ud!
Allerede den unge generation byder op med både friskhed og kompleksitet: De har alle en fantastisk aromatik med masser af frugt, biotoner, spændstighed. Atanasius (zweigelt, blaufränkisch) macererer 6 uger(!) og lagrer et år på brugte tonneux. En vidunderlig rødvin fyldt med liv og næsten uden tanniner trods den lange maceration. I forældregenerationen imponerer især den hvide Timotheus (skalmacereret + 8 måneder sur lie) med stor duft af nødder, saltlakrids og æbler. Josephine - en ny vin på den lokale drue rösler - var en saftig lagrein-agtig rødvin med megaintens dyblilla farve og frugt af blåbær, drueskind og røde æbler. Joschuari på blaufränkisch er markant mere struktureret end de andre røde med utrolig høj, spids syre og kraftige tanniner. Flot rød frugt, delikat peber- og fadkrydring og fin sødme i midten, balanceret af de karakterfulde bittertoner. Toppen nås med Oma og Opa: Metchild på grüner veltlinerer er lidt mere utilnærmelig end de andre hvide, men har en flot åben, sød duft af bagt pære, kløver og bivoks. Smagen er rund og bred med et smukt aromaspil, markant mindre saltmineralsk end Timotheus, her er en feminin sødme i front. Den fantastiske Bertholdi er en superintens rødvin på blaufränkisch med stor aroma, kompleksitet og elegance. 8 ugers maceration, to år på fad. Er meget ung og vild nu (fadprøve) og smager virkelig kraftigt af druekerner og -skind sammen med lakrids, valnødder og meget mere. Masser af højfrekvente bittertoner og saftspændt, dyb frugt. Det er som at drikke fra planten, en stor oplevelse!


Det bliver absolut ikke sidste møde med familien Oggau! Priserne hos Osterreich ligger mellem 125 kr (Theodora) og 600 kr (Bertholdi).

torsdag den 7. marts 2013

2008 Pian dell'Orino, Rosso di Montalcino


Pian dell'Orino dyrker biodynamisk fra 6 hektar og arbejder med minimal intervention i kælderen. En traditionel (eller skulle man i virkeligheden til at sige moderne - de såkaldt 'moderne' vine virker efterhånden temmeligt altmodische på mig) sangiovesevin, som høstes med lavt udbytte på 31 hl/ha, macererer 2 uger og lagrer 17 måneder på halvt botti og halvt tonneaux. Gæringen foregår i åbne træfade uden tilsætninger. Druerne kommer fra to marker i hhv. 350 og 500 meters højde.

Støvet rubinrød farve. Flot kompleks sangio-frugt i næsen: Varm og sødlig stil med bio-noter - dyb og rød med tørrede kirsebær, tørrede figner, broccolistokke, sødlakrids og saltlakrids. Der er godt med mineraler i næsen, men også en klar alkoholisk varme.
Det indtryk går igen i smagen, hvor syre og mineraler er ranke men modsiges af en sød frugt og alkoholvarm finish. Jordbærgrød og tørret frugt (igen kirsebær og figner) sammen med lakridsen. Teksturen er godt sprød og tanninerne er faktisk det bedste her, de er elegante men nærværende hele vejen og lukker fast og velbalanceret i afslutningen, hvor også fadet er tilstede som en delikat lille smørtone. Meget lang i eftersmagen.

Det er helt tydeligt vin af høj kvalitet - en meget ambitiøs rosso, som nemt kan spille med i Brunello-ligaen. Desværre er nydelsen tæt på ødelagt af alkohol og varme. Frugten er overmoden og 14,5% i en rosso fra en relativt klassisk årgang er simpelthen for meget efter min mening. Er det varme mikroklima, som har skabt Montalcinos storhed, nu dens trussel?

93 Galloni-point og årgangens bedste rosso.. Tja, det er nok bare mig.
89

mandag den 4. marts 2013

Bourgogne ved stranden



Ved Stranden 10 er et af mine absolutte favoritsteder i København. Altid et besøg værd - ikke mindst om onsdagen, hvor der bydes på uformel smagning indenfor vekslende emner. I onsdags var der rød Bourgogne på tavlen:


2011 Catherine & Dominique Derain, Pommard 'Les Petits Noizons'
Demeter-certificeret biodynamik, lavt udbytte på under 40 hl/ha og naturlig kælderstrategi.
Meget ung vin med karakteristisk, enkel pinot-næse med pigeon-æble og hindbær. Saftet og lidt vandig i smagen, men strukturen er god med høj syre og unge bittertoner. Lidt svag finish.


2010 Domaine Dublère, Morey-Saint-Denis Les Blanchards 1. Cru
Lang maceration på tre uger og 20 måneder på 25% nye fade. Her er der meget mere lakrids, kaffe og røg i næsen sammen med den lyse røde frugt. En væsentlig bedre kerne i duften, virkelig lækker med behersket, delikat fadpræg. Kraftig i munden med fyldigt peak på midten. Sødmefuld og med alkoholisk finish, men klart et overordnet elegant og komplekst udtryk med især en lækker anistone.


2008 Les Larmes de Divona (Ameaury Beufort), Bourgogne Rouge
Beaufort-familien har dyrket økologisk heroppe tæt på Champagne siden 70'erne. Få hundrede flasker rød pinot. Håndpresset, ingen svovl, gamle fade, 11,5%. Helt lys, nærmest rosé-farvet. Fantastisk fin duft med kildevand, anis og lakridspulver og helt lyse ribs og stikkelsbær + en lille note af skaldyr. Smagen er virkelig heftig med en superintens syre. Slank profil i frugten med syrlig appelsin i front sammen med røde bær og touch af fiskesauce. En eventyrligt kompleks mouthfeel og fin udvikling. Lidt tilbageholdende i finishen, men ekstremt mineralsk og syrlig.


2008 Fanny Sabre, Beaune Chouacheux 1. cru
Occhipinti i Beaune! 25-årig kvinde, som har overtaget fra faderen og drejet produktionen i biodynamisk retning. 4,5 hektar, spontangæring i åbne kar, gamle fade, minimal svovl, hun flasker selv. Skøn, slank og æterisk næse - næsten nebbioloagtig med roser, sæbe og lak. Virkelig slank i munden, ekstremt ribs-drevet med kalk og syre ud i finishen.


2005 Domaine Van Berg, Le vin le plus simplement Bourgogne Grand Ordinaire Rouge
Vi slutter med den ældste vin, som samtidig er den, der ser yngst ud med sin mørke rød-violette farve. Fra parceller i Meursault, hvor den pensionerede belgiske fotograf Bernard van Berg laver alt selv - høst, kælderarbejde, aftapning, alt. 15 hl/ha, økologisk, ingen maskiner, ingen filtrering, ingen tilsætning, 100% ny eg.
Mørk farve og duft. Ikke så aromatisk i duften - mørk kirsebærfrugt sammen med mandler, sødlakrids, fudge og kemisk-æteriske toner i kernen. Intens og heftig i smagen. Parfumeret mørk frugt med rosmarin, mørke bær, eg. Fyldig i hele forløbet og kraftig finish med virkelig stor tannin. En meget imponerende og speciel vin. Vild og kraftig i udtrykket og alligevel karakteristisk svævende pinot-træk. Afdæmpet, letmodnet syre, men struktur til et meget langt liv.

***

Fem vine som udgjorde en fantastisk introduktion til det 'naturlige' Bourgogne. Og som altid med en nærmest rørende stemning og passionerede introduktioner. Vi ses ved stranden!