onsdag den 28. juli 2010

1999 Mastroberardino, Taurasi Radici Riserva


Taurasi DOCG hører til blandt Italiens allerbedste vine og det historiske hus Mastroberardino hører til appellationens top. Taurasi laves på 100% Aglianico og riservaen her fra Montemarano-marken lagrer 30 mdr på en kombination af barriques og botti. Fra marken Mirabella Eclano laves Mastroberardinos anden top-taurasi 'Naturalis Historia' og basistaurasien 'Radici' blandes fra begge marker.
Farven er rubinrød med brunlige træk. Duften suser vildt flot op efter en rolig åbning - megakraftigt læder og lyse bær (kirsebær, ribs) sammen med sødlige toner fra sød pebermynte, klokkeklar pistace-flødeis og marcipan og med medicinskab, balsamico og sø underneden. En kompleks og helt igennem skøn duft. Det er en lækker og moden næse hvor elementerne er flettet helt ind i hinanden og fadet er integreret i helheden.
Frisk syre og flotte kirsebær i munden sammen med gode, men blide, tanniner. Smagen holder ikke helt hvad duften lover, men indtrykket er uhyre balanceret i (relativt!) blød stil - en ædel vin i munden på alle måder.
Eftersmagen er meget lang og beholder syren og de meget finkornede tanniner helt ud sammen med rene kirsebær og en ganske let understrøm af balsamico og ceder+nødder fra fadet.
Det her er en utrolig køn vin hvor elegance og power følges ad forbilledligt. Selvom det er en moden vin, skal den have love til at åbne langsomt. Den holder ihvertfald nogle år endnu. 225 kr. hos Supermarco, hvor eneste ulempe er, at man ikke helt ved, hvor længe så gamle vine har stået op på den varme hylde.
Læs også Frankofilens fine posts om denne og tidligere årgange.
93

lørdag den 24. juli 2010

2008 Librandi, Cirò Rosso Classico


Librandi er Kalabriens bedste producent, som laver en række spændende vine på lokale sorter som Gaglioppo, Magliocco og Mantonico. Cirò Rosso er en af deres basisvin på hverdagsniveau og allerede i glasset er det helt tydeligt at der er tale om en atypisk syditaliener: Farven er helt gennemsigtigt lyserubin med orange toner.
Næsen har en hel del reduktion, som ikke brænder af over aftenen, og som jeg ikke husker overhovedet fra 06'eren som blev drukket sidste sommer (dvs et år ældre). Men bag dieselolien og gummimanden er der en liflig frugt med kraftige tyttebær, hindbær sammen med mandelessens. Denne amarettoduft husker jeg også som meget tilstedeværende i 06'eren og den er virkelig tiltrækkende sammen med de syrlige bær.
I munden er vinen frisk med kraftig syre og bitre elementer hele vejen igennem. Masser af tyttebær igen, lidt grape og grenet bitterhed og dejlige tanniner som hamler godt op med syren. En saftig vin med karakter som er perfekt til let mad med friske grøntsager i varmen.
Det ville være umuligt at placere denne vin i det sydligste Italien blindt. Farve, duft og smag oser af Piemonte. Den minder en del om Grignolino med sin helt lyse farve og kantede, tanniske stil, men har også fx. (tør) Brachettos bær-parfume. Klart anbefalelsesværdig sommervin. €5,75 i Weinladen Schmidt. 
84 

onsdag den 21. juli 2010

2007 Conti Zecca, Donna Marzia Negramaro Salento IGT


Tenuta Donna Marzia er ejet af Conti Zecca familien som står bag en række gode vine fra 4 ejendomme i Apulien. Fra Donna Marzia produceres der enkeltsortsvine på Malvasia Bianca, Primitivo og Negramaro (rosato og rossoen her).
Farven er tæt, mørk rubinrød farve. Næsen er kraftig, mørk og let sødlig med modne/varme brombær, sprit (aftager med luft), vanilie og salmiak. Plus kølige noter af metal og rust, som fungerer som en fin, sval antydning, der holder modenheden i ave.
I munden er frugten flot og præcis og godt struktureret med brombærtærte, vanilie og lakrids. God bred/moden frugtsyre og (for typen) udmærkede tanniner, men alkoholen er lidt for markant for min smag i hele forløbet og ud i finalen. Brombær og overmodne sorte kirsebær og vanilie i overraskende lang og ganske delikat eftersmag.
En blød og delikat vin med druetypicitet og virkelig fin frugt. Skønt at smage hverdagsvin med klasse fra Salento - der findes meget dårligt derude..
 
85 

tirsdag den 20. juli 2010

2004 Marchetti, Conero Villa Bonomi


Conero er Marche-regionens røde flagskib. Det er Rosso Conero Riserva som blev ophøjet til sin egen DOCG fra og med 2004-årgangen. Conero må laves med op til 15% Sangiovese men de bedste er som regel (som Marchettis her) på 100% Montepulciano. Villa Bonomi er lagret 18 mdr. på barriques.
Farven er mørkviolet med rubinrøde reflekser og let modning. Næsen er rund og indbydende med mørke, kogte bær (blåbær, brombær), gummi, puddersukker og ost og let animalsk strejf underneden. I munden kommer først den fuldmodne frugt med god, levende syre og flot koncentration. Tanninerne danner fast, men integreret rygrad og i finalen trædder fadaromaerne frem i form af smør, ost, nødder og karamel. Eftersmagen er lang, men især balancen er imponerende her. Bordeaux-agtig i stilen, men især smagen er karakterfuld og interessant. Utvivlsomt høj kvalitet i nærheden (også stilmæssigt) af Umani Ronchis Conero Cumaro. Er rigtig god nu, men kan gemmes ihvertfald 5 år. Toscavini og Parkwine sælger.
 
90 

lørdag den 17. juli 2010

2006 Rendola, Vino Nobile di Montepulciano


Dyb rubinrød farve med svedskebrunlig kant. Næsen er ret tiltalende med modne støvede kisebær og tørret frugt (rosiner, figner) sammen med lakrids, tobak og anisbolcher og så kraftige toner af våd hund, mose og urin. I munden virker vinen moden og ganske godt balanceret. Enkel, men med lækre kirsebær, rabarberkompot og lakrids. Svag tobak plus nøddet sødme fra fadet i finalen sammen med tanninerne som lukker godt til. Frugtsyren sidder også godt i finalen og ud i eftersmagen, som er saftig, men lidt kort.
Dette er nyklassisk sangiovese i halvstreng stil fra en god årgang. Flot balance mellem elementerne og ikke uden seriøsitet. Virkelig god madvin og noget af et køb til tilbudsprisen (6/300) i Irma. Det havde jeg slet ikke ventet af denne négociant - måske skræmt af hvor elendig Nobile storkooperativet Vecchia Cantina di Montepulciano laver. Dejligt at se, at det ikke behøver være sådan.
 
86 

fredag den 16. juli 2010

2006 Chateau Beaumont, Haut-Médoc CBS


Coop springer (surprise) superåret 05 over og går direkte fra 04 til 06 med denne vin. I mellemtiden har Beaumont fået sammenpresset kork som prop.
Farven er sort-rød med violette reflekser. Tæt, frodig sommerskov og varm parfumeret frugt sammen med sødtobak, mokka, jern/rust og træ i næsen. Skøn at dufte til, omend ikke uendeligt dyb. Virkelig klar Médoc-stil med intense, modne sorte bær / solbær og markant fad, som er rigtig godt vævet ind i helheden.
I munden er der kraftige blåbær, solbærmarmelade, lidt ferskenskræl, friske grene og grafit. Fra midtpaletten og ud kommer fadet med fede, bløde toner af smør/ost, mokka og (para)nødder. Frugten virker fuldmoden og varm, alkoholen kigger frem (jeg skyder på at de 12,5% er omkring én procent for lavt sat) i den lidt nøgne finish, hvor tanningrebet virker en anelse slappere end i 04'eren, som nok var lidt bedre struktureret. Overordnet en meget typisk og derfor anbefalelsesværdig venstrebredsvin.
 
88 

fredag den 9. juli 2010

2003 Produttori del Barbaresco, Barbaresco


Farven er klassisk nebbiolo, smuk og moden og gennemsigtig rødbrun med helt orange kant. Duften er virkelig tiltrækkende med modne kirsebær og blommer, jord, skovbund, spyt, lak, anis-bolche, lakrids, cognac og frisk læder. En lille alkoholisk tendens i næsen.
I smagen er de modne bær helt fremme, ledsaget af den intenst nærværende syre, skarp frugt i form af tranebær og appelsinskal sammen med jord, gran (gin!) og tør tobak. Stor lækker udklang med kraftig syre (syntetisk citrus), kirsebær, lakrids og bittertoner a la tranebær, sammen med tanniner som holder ved forbavsende længe på gummerne og langsomt klinger ud.
Et nyt kapitel i den lille fortælling om hvordan traditionelt orienterede producenter har lavet fremragende vin i 2003, selvom der (som måske bekendt) var ekstreme varmegrader over hele europa og altså også i Italien og Piemonte. Produttori aftappede derfor ikke de ni enkeltmarksriservaer, hvilket vil sige at også druerne fra de bedste marker er hældt i normalen her.
Som altid med Produttori er alt ved den her vin ærkeklassisk. Her er masser af alting og det er en moden og kompleks vin, som dufter og smager fantastisk. Philipson importerer, men denne årgang er udsolgt.
 
90+ 

onsdag den 7. juli 2010

2008 Tedeschi, Soave Classico Monte Tenda


Tedeschi er et af de klassiske Valpolicella-huse, som hører til blandt de par håndfulde topproducenter som var med også dengang før amaronen blev hvermandseje. De laver også Soave Classico, en normale og denne enkeltmarksaftapning, begge på 100% Garganega.
Flot, dyb gylden farve og med en tyk struktur i glasset. Duften er lidt vigende, men har gode mængder af bittermandel og ristet mandel sammen med fint lakridspulver og moden frugt i form af melon, moden pære, friskt sommeræble og figner. I munden er vinen rank og fast med en stålsat syre, som har en 'bredde', der giver plads til den bløde, modne frugt, en mineralsk antydning og de delikat bitre toner, som hen mod finalen tager over sammen med lille lakrids. God koncentration og fokus fra start til slut. Eftersmagen er præget af syre og stål og er lang og robust. En flot vin, som viser druens og appellationens potentiale. Wine.dk sælger.
 
88