tirsdag den 29. juni 2010

2009 Chiarli 1860, 'Mutina' Lambrusco Grasparossa di Castelvetro


Modtagere af importøren Carlo Merollis ugemails ved, at han er Lambruscoens fortaler par excellence. Ingen har vel større udvalg i Lambrusco her på breddegraderne, og et af hans mottoer er da også: Barolo til hverdag og Lambrusco til fest! Hvem kan stå for det?
På en hed dansk sommerdag, hvor temperaturerne nærmer sig de italienske, er det ikke svært at forstå what all the fuzz is about. En kølig Lambrusco i sol og godt selskab er hinsides point og anmelderi, så det kan kun anbefales at tage nedenstående med et gran salt og prøve selv!

Mutina ("Cuvée Merolli") er 'Amabile', dvs. halvsød. Den er dyb rubin-violet i farven og funkler fint i glasset med et frækt lyserødt skum på toppen. Duften er saftet og bærdrevet med kirsebær, solbær og blåbær sammen med en fint akkompagnerende antydning af ozon og røg. I munden er bærfrugten igen dominerende og spiller godt sammen med perlerne der lægger sig og giver plads for en frugtig eftersmag med god syre, som afstiver struykturen og overtager fra den indledende sødme.
Den delikate frugt er i fokus hele vejen, og det er ret elegant at sødmen følges med den friske perlen i begyndelsen og så præcist giver plads til syren. Den er nok en anelse for sød til at kunne drikkes til at være en rigtig madvin (sådan som nogen hævder) efter min mening, men enkle sommerretter, nogle pastaretter, asiatisk mad og (ikke for søde) kager går den godt til. Og for sig selv!
85 

mandag den 28. juni 2010

2004 Marchesi di Barolo, Barolo


Marchesi di Barolo er et af de historiske huse i Barolo som var med dengang den tørre nebbiolovin opstod i midten af 1850'erne. Marchesi di Barolo ejer enorme 40ha i Barolozonen, hvorfra der produceres en flot serie af enkeltmarksvine (Barolo fra Sarmassa, Coste di Rose og Cannubi, Barbera Paiagal og den fremragende enkeltmarksdolcetto Boschetti) samt bl. a. denne Barolo Normale. Fra andre områder i Cuneo produceres bl. a. Asti, Gavi, Brachetto og Barbaresco - en stor producent med andre ord, med en omfattende produktserie.
Farven er relativt mørk rubinrød, dog med den karakteristiske svedskebrunlige tone. Duften er reserveret og tilbageholdene, men rummer de klassiske elementer: Kirsebær og blommer sammen med gummihandsker, lynghonning, lakrids (af spejderhaglstypen), lidt brakvand og lak.
I munden er der fine blommer, kirsebær og god lakrids. Syren er lidt mat i det og vinen savner saft og kraft i strukturen generelt. Tanninerne sætter rigtigt ind, men tager ikke helt beslutsomt ved og eftersmagen er lidt ufokuseret med tynd kirsebærsaft og hurtigt aftagende lakrids.
Det er et lækkert glas vin, men skuffende for typen og årgangen. Markisen burde nok have valgt en friskere stil til den her most og fx. aftappet disse normaler (barolo og barbaresco) tidligere som Langhe Nebbiolo som supplement til enkeltmarksserien. HJ Hansen fører Marchesi di Barolo.
 
86 

søndag den 20. juni 2010

2006 Cascina Cucco, Barolo Cerrati


Meget ung barolo, som blev iltet grundigt over en hel dag. Smuk nebbiolofarve i den viskose væske: Gennemsigtig rubinrød med rødbrune nuancer og tegl i kanten. Næsen er kraftig med masser af mørke nuancer: læder, dæk, mint, mørk lakrids og ristede hasselnødder sammen med varm bær- og blommefrugt. I munden er vinen kontant og karakteristisk med toner af varm kompot, røg, træ, mint og karamel. Flot balance i strukturen med kraftig syre, intens frugt og heftige, let sandede tanniner, der tørrer godt.
Typisk semimoderne stil og en helt igennem lækker Barolo, som kan drikkes nu (hvis man giver den masser af luft), men som selvfølgelig vinder over de næste år. Sammenlignet (efter hukommelsen) med den store 04'er virker både syre og tannin en anelse svagere og afdæmpet, hvilket her og nu giver et lidt mere elegant udtryk. Skønt at Carlo Merolli importerer Cucco.
 Svenskerne tester her og her.
91 

2009 Le Arche Pinot Grigio


Lys strågul. Næsen er ren og druetypisk med pære, abrikos og flint i frisk-sødlig stil. Noget slap i munden, men udemærket frugt og mineralitet. Kort finale. Udmærket druetypicitet, men ikke megen kompleksitet og idet hele taget er der ikke så meget at sige om denne vin. Tilbudsprisen 4 for 100 i Føtex er dog suveræn i forhold til kvaliteten. Ukompliceret hvidvin i let og ren stil som ikke generer nogen. 
81 

lørdag den 19. juni 2010

2006 Ferme du Mont Gigondas 'Côtes Jurgunda'


Gigondas på 80% Grenache og 20% Syrah fra ambitiøse Stephane Vedeaus ejendom La Ferme du Mont, hvor der laves Vaqueras, Gigondas og Chateauneuf (samt CdR og CdR Villages) fra tilkøbte og lejede parceller. Stilen er traditionel med maceration i op til 5 uger og lagring primært på tank plus en lille del på fade.
Flot mørk rubinrød farve i glasset. Helt fantastisk næse med fuld power lige ud af flasken. Kølig stil, men virkelig intens duft af massiv grape(tonic), fersken, sukat, syntetisk solbær, latex, jord og mineraler sammen med lidt mørkere og krydrede undertoner i form af timian, brakvand og stald.
I munden er vinen flot struktureret, smagen angriber hele munden med sin intense, men bløde syre og fokuserede frugt. Gode, diskrete tanniner lukker fint og åbner for en flot lang eftersmag med grape og fersken igen, friske skovbær, læder, krydderurter (timian, laurbærblade) og sukat sammen med grøn-bitre toner (æblestilk). Det er en saftig og eksplosiv vin, dog i en klar klassisk og rank stil i flot balance. Særegen og meget tiltrækkende personlighed. Gigondasen her er udsolgt hos Atomwine, men kommer forhåbentlig igen i nye årgange.
 
90 

mandag den 14. juni 2010

2001 Produttori del Barbaresco Riserva Ovello


Aftensolen er på ingen måde på vej ned over denne fantastiske enkeltmarksriserva fra superårgangen 2001. Tværtimod. Produttori del Barbaresco er - som navnet indikerer / som bekendt - et kooperativ, hvilket man normalt slet ikke forbinder med produktion af topkvalitet. Undtagelsen som bekræfter den regel er uden tvivl Produttori, som år efter år laver Barbaresco i traditionel stil på højt niveau til gode priser. Normale-barbarescoerne er noget af det bedste value-for-money jeg kan komme i tanke om, og enkeltmarksriservaerne er i gode årgange i topklasse og kan gemmes i årtier. Der aftappes riservaer fra 9 cru'er, som lagrer 3 år på botti og halvandet år på flaske inden frigivelse.
I glasset er den her 01 Ovello utrolig smuk. Ærkeklassisk moden nebbiolo - decideret rødbrun med orange kant, en dyb rubinrød kerne og fed viskositet i strukturen. Selvom den er knap 9 år gammel skal den have luft for at vågne op, men så er det også med en fantastisk næse som man kan dufte til hele aftenen. Kirsebær, tranebær, appelsinskal, lakrids og mint helt up front og hele tiden med nye dybder og nuanceringer i form af muslingeskal, valnødder, skovbund, sødlige bolcher (kongen af danmark), tobak (samson), læder og gummitoner.
I munden er frugten vidunderlig med en tæt smagskoncentration i den sødmefulde nebbiolofrugt, genialt kontrasteret af den velkendte PdB-syre og flot lakrids sammen med masser af bittertoner som valnødder, slank bitter chokolade og appelsinshinde. Eftersmagen er vildt lang og intens med karakteristisk kirtelsprinklende frugtsyre og bær- og tobaksaromaer en masse. Utrolig balance og harmoni i den her vin. Elementerne er perfekte i forhold til hinanden. Hvis fx. Schiavenzas 03'ere er Richard Strauss, er dette Stravinsky: Klassicistisk, fokuseret, aristokratisk og råt.
 Philipson importerer.
93 

tirsdag den 8. juni 2010

2004 Roagna, Barbera d'Alba


Roagnas Barbera som først er frigivet for nylig efter hele fem år på botti. Dette er første release fra beplantninger fra 1999 på toppen af La Rocca e La Pira i Castiglone Falletto. Der kommer til at blive lavet kæmpestor Barbera på disse stokke, som stadig er unge nu. Der produceres 2500 flasker.
Farven er rubinrød med lette violette træk og sort kerne. Fantastisk duft, som er utrolig blid, og mangelaget. Klokkerene blåbær, sorte kirsebær og rabarberkompot, flotte mineralske toner af salt og vaniliesukker sammen med heftig mørk lakrids, anis, mørdej og ubehandlet læder.
I munden har vinen en fantastisk blød struktur i meget stor balance. Smagen er bærpræget og afrundet - taber lidt højde på midten, men finalen er smuk og lang - syren og den elegante bærfrugt danser rundt i hele munden i en meget lang og flot udklang. Imponerende kompleksitet og koncentration på så unge stokke. Karakteristisk Barbera og perfekt til hjemmelavede tagliatelle med burro alla salvia. Atomwine importerer Roagna.
 
90 

søndag den 6. juni 2010

2008 Le Tobele, Valpolicella Superiore Ripasso 'Storia Antica'


Coop fører denne aftapning fra Le Tobele. Mørk, klar rubinrød i glasset. Duften er præget af koncentrerede kirsebær, peber, frugtgrød-sødme og lillebitte antydning af gummi-/nøddearomaer fra de 12 måneder på (store / gamle) fade. Næsen er enkel og reserveret, i munden er vinen mere karakterfuld og frisk med søde kirsebær, peber, let lakrids, svedsker og så en god dosis alkohol i eftersmagen som skubber vinen noget ud af balance. Men en supermarkedsripasso i det bedre leje, som klart er værd at tjekke ud, hvis man er til stilen. God til krydret mad, evt. med søde elementer. 
83 

fredag den 4. juni 2010

Il Senso


Il Senso er en italiensk vinbar og restaurant, som har til huse i skønne lokaler i kælderen på hjørnet af Gothersgade og Landemærket. På månedskortet er få, enkle retter i de traditionelle kategorier (dog er primi og secondi slået sammen) og vinkortet har et udmærket udvalg på glas og flaske. Svinger man bare ind til et glas vin eller to (som man jo må forventes at kunne gøre på en vinbar) er priserne i den høje ende, men som restaurant betragtet er de vel ok og det er selvfølgelig dejligt at være et sted hvor vinen er i fokus, og hvor man kan prøve forkellige ting af god kvalitet uden at skulle købe hele flasker. Det bedste ved Il Senso er nok den uformelle og gode, hyggelige stemning som gør at man kan være der på flere forskellige måder - fra hurtige bobler+charcutteri udenfor og til en hel aften med mange retter. Betjeningen er rigtig venlig og medlevende, selvom det nok helst ikke skal ske, at man forveksler montalcino og montepulciano på en italiensk vinrestaurant.
Et par glimrende glas:

NV Az. Agr. Castelvetro, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Amabile
Fantastisk duft lige ud af flasken: Kirsebærsaft, jordbærmarmelade, søde æbler. Det er en herligt frisk duft med forførende frugtsødme, men i modsætning til fx. de lette piemontesere (Asti, Acqui) er der her et strejf af mere seriøs vinøsitet underneden som er ret fantastisk - råt kød/blod og friske champignons. I munden er vinen herligt let skummende og med god balance mellem syre, sødme, frugtfylde og alkohol. Igen set i forhold til fx. Brachetto d'Acqui, klæder det efter min mening Lambruscoen med den lidt højere alkohol (8%). De fascinerende dybder forsinder ret hurtigt i glasset, så man skal ikke vente for længe, hvilket heller ikke er noget problem..
85

2005 Palazzo Vecchio, Vino Nobile di Montepulciano
Meget karakterfuld Sangiovesenæse. Traditionel og hård i rank stil med masser af røg, whisky, hø og jord sammen med solbær, kirsebær og understrømmende marcipan. I munden går den samme ranke og fokuserede stil igen. Elegant, men med kraft og en meget flot tanninstruktur som leder over i en lang og frugtig finale. Jeg vil rigtig gerne smage en 04'er eller 06'er fra dette hus.
89

Begge vine importeres af Distinto